Hur det började

Redan som liten palt, så var jag en liten gosse som....

 

älskade att bryta sönder min fars tumstockar, skruva isär ficklampor m.m. m.m.

Vid 8 år ålder så utförde jag och min kompis diverse konstiga experiment, mestadels med EL som var något härligt mystiskt. Våra experiment var mestadels ringklockor, ljustelegrafer, snabbtelefoner, inbrottslarm och världsrekord i ficklampor med seriekopplade batterier. Det tog ett tag innan vi förstod varför glödlamporna alltid gick sönder.

När jag var 12 år så hade min far en restaurang på ASEAs stugområde Björnö (Ja ön heter faktisk Björnö och inte Björnön som ALLA felaktigt säger). När säsongen var slut så skulle det komma en massa konstiga gubbar aug/sep detta år.

En dag så stod min far och pratade med en gubbe när jag kom, han sa att jag skulle följa med farbrorn till hans stuga så skulle han visa mig något. 

Farbrorn som hette Willy satt sig vid bordet, tände en cigarett och sa på sin klingande svensktyska- Ja här är den. Sedan tog han tag i bordsmicken och sa de mest underliga saker - CQ 80 CQ 80 CQ 80 här kallar SM5FDD, SM5FDD kallar och lyssnar.

Jag satt som förtrollad, det var precis som i någon svartvit krigs- eller spionfilm som min far alltid tyckte att vi skulle titta på, och inte blev det mindre magiskt med Willis brytning.

Wow, nu hade jag upplevt min första kärlek - radiovågor.


Veckorna gick på sommarlovet och plötsligt var det torsdag och de konstiga gubbarna dök upp i bilar med ENORMA antenner på. Jag minns speciellt en gubbe i en Renault Laban som hade en fackverksmast på taket som han kunde fälla upp.

Gubbarna ökade i antal likt något virus som förökar sig och alla sprang omkring och hängde upp trådar i träden. Åh vad jag var intresserad och imponerad. På fredagen böjade träffen officiellt och höll på till söndagen.

Jag hade knappt tid att varken sova eller äta utan for mest omkring och lyssnade på dessa gubbar. Tänk så många konstiga ord och dessutom många engelska, men vad 17 betydde dom???

Barlow Wadley XCR-30

Restaurangen

Söndag och auktion

 

Klockan 15 så skulle mötet avslutas med en auktion. Givetvis for jag runt där och tittade på alla härligt mystiska saker som jag inte begrep nåt av, men vad gjorde det. Jag lyssnade noga på allt gubbarna sa när de lyfte och vred på objekten. Men det fanns en riktig praktpjäs på bordet som nån av gubbarna sa - En sån borde du ha grabben. Men givetvis så fanns verkligheten lurandes bakom hörnet, jag hörde en av gubbarna säga att den kostade 1700kr !!! Nu gick språngmarschen fort in mot bardisken där far tappade öl och sålde räk- och rostbiffsmackor till gubbarna. Jag ryckte och slet i hans arm och sa att han måste följa med framför bardisken och titta på vad jag hade sett.

Jorå, han följde med (gubbarna som väntade på förtäring sa att de kunde vänta). Far pratade med chefen för företaget som hade skänkt (ELFA, tror han hette Axel) den till radioklubbens auktion, men när han hörde priset så sa han - Glöm det.

Suck, vad skulle jag ta mig till med mina ynka fickpengar. Jag tittade på varje objekt och la priset på minnet. Nu var det dags, jag bjöd direkt hela min budget på 300 kronor, men blev direkt överbjuden av nån jävla gubbe. Priset ökade 1300 kronor och PANG ljdö det från klubban som träffade bordet så att jag trodde den skull gå igenom bordsskivan (åtminstone i mina små öron)

 Men vem köpte radion då undrade jag, nu var det konstigt, riktigt konstigt. Det kom ingen gubbe fram för att hämta sitt fynd. Ja tittade mig omkring men alla satt stilla och log, plötsligt så började far att ropa rätt ut i restaurangen från bardisken att jag skulle komma. Jag gick med tunga steg dit, plötsligt så började några gubbar skratta, plötsligt så skrattade nästan alla och jag förstod ingenting. När jag kom fram till bardisken stod far med RADION i sin hand och sa - Var det den här du ville ha?

Behöver jag berätta mer? Nä, skulle tro att ni fattat resten.